Наприкінці позаминулого року було ліквідовано Фонд соціального страхування. Наразі всіма питаннями соціального захисту населення у нашій державі займається Пенсійний фонд України.

Пенсійний фонд також опікується виплатою лікарняних.

Лікарняний. Фото: скрін youtube
Лікарняний. Фото: скрін youtube

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" пояснили, чи мають ФОП право на лікарняні.

Відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" фізичні особи-підприємці підлягають страхуванню у зв'язку із тимчасовою втратою працездатності.

Популярні новини зараз
Головне за 16 червня: супермаркети не приймають купюри, друге подорожчання електроенергії та блокування карток українців Зірки зійшлися: цим знакам Зодіаку червень принесе здійснення найзаповітніших мрій Не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркеті При споживанні до 100 кВт/год – тариф нижчий? У YASNO пояснили важливий нюанс
Показати ще

Тобто кожен підприємець має платити за себе ЄСВ, частина коштів з якого піде на компенсацію лікарняного.

Таким чином, отримати "лікарняні" у разі хвороби зможуть лише ті підприємці, які не мають заборгованості зі сплати ЄСВ.

Лікарняний, скріншот: YouTube
Лікарняний, скріншот: YouTube

Як підприємцю отримати лікарняні

  • Зверніться до лікаря, адже основою призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Лікар в електронній системі охорони здоров'я формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність, який у режимі онлайн надходить до електронного реєстру листків непрацездатності Пенсійного фонду, де одразу формується електронний лікарняний.
  • Складіть заяву-розрахунок за формою. До заяви-розрахунку слід додати довідку з податкової про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ або копії квитанцій, що підтверджують сплату ЄСВ за останній рік перед настанням тимчасової втрати працездатності, письмове повідомлення з реквізитами рахунку для зарахування виплат з тимчасової непрацездатності.
  • Подайте заяву-розрахунок до сервісного центру ГУ ПФУ регіону.
  • Або складіть та подайте заяву-розрахунок в електронному вигляді на порталі ПФУ.

Е-лікарняні, скріншот: YouTube
Е-лікарняні, скріншот: YouTube

У разі хвороби перші п'ять днів лікарняного оплачуються за рахунок ФОП, а з шостого дня – за рахунок страхових коштів. Якщо заява-розрахунок оформлена правильно, ПФУ в триденний термін оплачує лікарняний лист.

Нагадаємо, що буде час до кінця року: кому треба міняти договір із ПФУ.

Раніше ми повідомляли про лікарняні по-новому: хто як і коли отримає виплати.