У 2024 році українцям доведеться зіткнутися з новими реаліями оподаткування майна. Податок на розкіш включає в себе кілька видів майнових податків, які визначаються місцевими радами. Це, по суті, додаткові витрати для людей, які мають великі квартири або дорогі авто.

Кошти від цих податків надходять до місцевих бюджетів і спрямовані на розвиток громад. До податку на розкіш відносяться:

  • Транспортний податок
  • Податок на нерухоме майно, крім земельної ділянки

    Податки на нерухомість
    Податки на нерухомість

Про що йдеться?

Власники великих квартир і будинків мають бути готовими до значних витрат. Якщо у вас є квартира площею понад 300 кв. м або будинок площею понад 500 кв. м, вам доведеться сплатити 25 тисяч гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості або його частку. Важливо зазначити, що цей податок сплачується навіть тоді, коли загальна площа всіх об'єктів нерухомості не перевищує 900 кв. м.

Популярні новини зараз
Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому "Київстар" оголосив про нові зміни: вже з сьогоднішнього дня Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат
Показати ще

Для власників менших, але все ж великих, об'єктів нерухомості також передбачені обов'язкові податкові платежі. Якщо ваша квартира перевищує 60 кв. м або ваш будинок більше 120 кв. м, ви зобов'язані заповнити декларацію та сплатити податок.

Податок на розкішні автомобілі не залежить від об’єму двигуна, марки або типу пального, а також від року придбання транспортного засобу. Визначальними є тільки рік випуску і середньоринкова вартість автомобіля, яку розраховує Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

Цей податок поширюється на дорогі та нові легкові автомобілі, але не стосується вантажних автомобілів. Важливо враховувати, що місяць випуску автомобіля впливає на терміни сплати податку. Якщо в технічних документах вказано рік і місяць виробництва, то термін у 5 років обчислюється до відповідного місяця, коли автомобілю виповнюється 5 років.

Щороку Міністерство економіки публікує список моделей автомобілів, що підпадають під транспортний податок. У 2024 році до цього списку входить 225 моделей.

Розмір ставки та штрафи

Якщо ваш автомобіль молодший за 5 років і коштує більше, ніж 375 мінімальних заробітних плат (це приблизно 2 512 500 гривень на 2024 рік), вам доведеться сплатити 25 тисяч гривень на рік за кожне авто. Якщо ви не сплачуєте цей податок вчасно, вам нараховується додаткова пеня.

Нагадаємо, У Мінсоці попередили всіх субсидіантів: проігнорувавши, поставите хрест на допомозі

Раніше ми розповідали, що Українкам пропонують 10 тисяч євро: на що можна отримати гроші