Народне свято Фомаїда Медуниця відзначається 13 квітня 2018 року (за старим стилем – 26 квітня).

У церковному православному календарі це дата вшанування пам'яті мучениці Фомаїди Олександрійської (Єгипетської). Вважається, що у цей день трава медунка набирає цілющої сили. Звідси й назва свята.

Фомаїда жила у V столітті у місті Олександрії. Вона була родом із християнської родини. Батьки виховували її в благочестя та лагідності. У 15 років вона вийшла заміж за рибалки та переїхала до будинку батьків чоловіка. Нові родичі полюбили дівчину за добрий та відкритий характер.

Якось чоловік Фомаїди пішов на нічну риболовлю. Того ж вечора свекор піддався наученням нечистого і почав умовляти невістку вчинити гріх перелюбу. Дівчина намагалася обдурити чоловіка. Вона нагадала йому про неминуче покарання за гріх, про неминучий Страшний Суд. Але свекор збожеволів і погрожував їй смертю. Фомаїда відповіла, що не відступить від Господніх заповідей, навіть якщо він розсіче її. Чоловік був засліплений пристрастю і не зміг впоратися з демоном, що вселився в нього. Він розрубав Фомаїду мечем і тієї ж миті осліп. Коли повернувся син, і в будинок увійшли друзі, вбивця, що розкаявся, попросив стратити себе за скоєне зло.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

На той час у місті перебував святий Даниїл. Він наказав ченцям поховати Фомаїду у монастирі. З того часу будь-який чернець, якого охоплювали гріховні пристрасті, міг попросити у мучениці визволення. Він отримував її благословення та духовну радість. Пізніше мощі святої Фомаїди перенесли до Константинопольського жіночого монастиря. Багато людей змогли отримати зцілення від богопротивних потягів у гробниці мучениці цнотливості.

Традиції та обряди свята

13 квітня прийнято молитися святій Фомаїді – покровительці дня про звільнення від блудного гріха. У це народне свято ходять збирати медунку. Іти має старша в сім'ї жінка. Їй обов'язково треба надіти вивернутий кожух, щоб убезпечити себе від нападу дикого звіра. Медунка здавна славиться своїми властивостями.

У народній медицині до її допомоги вдаються при анемії, ракових захворюваннях, астмі. Чай із подрібненого листя допомагає при захриплостях і болях у горлі, при кашлі та застуді. Для загального зміцнення організму її додають у їжу. Але найціннішим у рослині вважається сік.

У батьківську суботу 13 квітня у церквах проходять панахиди за померлими. Сьогодні прийнято згадувати померлих родичів і близьких, можна піти до церкви, подати заупокійну записку на службі, віднести панахиду або помолитися вдома. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, дозволяється гаряча їжа з олією.

Що не можна робити 13 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися, відмовляти у допомозі, погано відгукуватися про померлих, розпивати алкоголь та влаштовувати галасливі поминальні застілля.

Народні прикмети не радять 13 квітня вирушати в далеку дорогу і робити великі покупки.

Нагадаємо про Великий піст-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.