У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Антипа Пергамського, єпископа.

Інші назви свята: "День Антипа", "Антип", "Повінь", "Водогон". День вважався непридатним для посадок, тож селяни 11 квітня у полі не працювали.

Священномученик Антипа вважається цілителем від різних хвороб, особливо зубного болю. А все тому, що у нього ще за життя був дар зцілення, і він часто допомагав людям із проблемами здоров'я. Тому його просять про одужання. Також він може допомогти вилікуватися від сліпоти, глухоти та всіх хвороб, які якось пов'язані з головою.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися
Показати ще

Раніше селяни не виривали зубів. Вони просто клали на хворий зуб невелику срібну монету. Її слід деякий час потримати, потім зробити в ній дірочку і повісити на мотузку на ікону святого Антипи. Вважалося, що біль так має скоро вщухнути. Якщо час було виривати зуб, то робити це можна тільки в понеділок, щоб уникнути біди, а сам зуб слід віддати русалкам і відьмам в жертву.

Сьогодні можна приготувати особливий напій, який повинен вилікувати від усіх хвороб. Слід набрати воду із семи святих джерел, додати до неї трохи води зі своєї криниці, потім прочитати «Отче наш». Воду можна не тільки пити, а й вмиватися нею, щоб позбавитися шкірних захворювань. Також сьогодні готували пиво зі святою водою, хмелем та солодом. Але робити це можна тільки чоловікам, і слід перед цим попаритись у лазні, змити бруд із тіла та душі. Таке пиво дуже смачне та зберігається довго.

Пиво. Фото з інтернету
Пиво. Фото з інтернету

Що не можна робити 11 квітня

Не можна цього дня рубати дерева, обрізати та ламати гілки, обривати листя. Якщо збираєте березовий сік, з одного дерева не можна брати більше 3 літрів.

Не можна мочити ноги у водоймах.

Сушити білизну на вулиці сьогодні - погана прикмета.

Не стригіть волосся, інакше воно почне випадати.

Нагадаємо про Великий пост-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий пост-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.