Для багатьох українців, які стали власниками квартир ще минулого століття, незабаром можуть виникнути серйозні проблеми з їхньою нерухомістю.

Справа в тому, що на той час реєстрація права власності на житло відбувалася зовсім інакше, ніж сьогодні, і якщо люди не вживають відповідних заходів, вони ризикують взагалі втратити свої квартири. З 2013 року в Україні запрацював Державний реєстр прав на нерухоме майно, куди заносяться всі відомості про власників нерухомості. Однак багато громадян отримали право володіння своїм житлом задовго до цього - у 80-х або 90-х роках XX століття.

Квартира Сергія Вакальчука / фото: Bihus.Info
Квартира Сергія Вакальчука / фото: Bihus.Info

Тоді процедура реєстрації була зовсім іншою – спочатку мали справу у Бюро технічної інвентаризації (БТІ), де на паперових документах ставили спеціальні позначки або надавали виписки, які б підтверджували право власності.

Проблема полягає в тому, що з появою електронного Державного реєстру ці старі папірці втратили юридичну чинність. Отже, люди, які не мають жодних офіційних записів про їхнє житло в новій базі даних, формально не вважаються власниками жител, де жили десятиліттями. А це відкриває шлях для різноманітних зловмисників та аферистів, які можуть підробити застарілі папери та незаконно заволодіти нерухомістю.

Популярні новини зараз
Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Житло, фото tribun
Житло, фото tribun

Саме тому місцева влада Львова застерігає власників старих квартир терміново пройти перереєстрацію та внести дані про свої приміщення до Державного реєстру. Інакше вони ризикують залишитися ні з чим - юридично їхня власність може бути оскаржена, а житло вважатиметься нічийним і буде легкою здобиччю для шахраїв.

Нагадаємо, без цих речей їхати не можна: як правильно підготуватися до евакуації

Як повідомляв "Знай.uа", житлові субсидії з 1 квітня: що зміниться для отримувачів допомоги

Знай.ua писав, привид напав на дитину посеред ночі: мама показала подряпини, а дочка все дивиться в кут кімнати