Національний банк України готується до впровадження нової форми цифрових грошей – е-гривні. І це не просто ще одна криптовалюта на базі блокчейну, а валюта, яка буде під контролем регулятора, тобто НБУ. Тобто про паперові гроші можна буде скоро забути.

Перед впровадженням е-гривні проводиться тестування, під час якого оцінюється її ефективність та можливі наслідки для економіки країни.

Оплата карткою / фото: Freepik
Оплата карткою / фото: Freepik

Одна з головних переваг е-гривні, як повідомляє джерело, полягає в її оперативності та зручності використання.

Користувачі зможуть розплачуватись цією валютою за допомогою електронних гаманців, які вже прирівняні до банківських рахунків. Це означає, що процес розрахунків стане ще зручнішим і швидшим, оскільки він здійснюватиметься через спеціальні програми на мобільних пристроях.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Проте запровадження е-гривні також викликає певні побоювання. Ця валюта залишає цифровий відбиток, тобто дозволяє контролювати всі транзакції, пов'язані з її використанням.

оплата
оплата

Для деяких громадян це може бути неприйнятним, оскільки вони побоюються втрат анонімності у фінансових операціях.

Проте світовий досвід показує, що існують способи забезпечити анонімність під час використання цифрових грошей. Важливо, щоб НБУ надав вигідні умови для користування е-гривнею, зробивши її аналогом готівки з погляду анонімності транзакцій.

Це дозволить українцям скористатися всіма перевагами цифрової валюти, не втрачаючи при цьому своєї конфіденційності.

Крім того, ми писали, зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Також наш портал повідомляв, позичив другу гроші, а той зник: як може врятувати один папірець