Суботній день 9 березня 2024 року в церковному календарі називають, на перший погляд, малозрозуміло: "Всесвітня м'ясопустна батьківська субота".

М'ясопустна субота — один із особливих поминальних днів. Він передує М'ясопустній седмиці, яка починається в неділю, 10 березня. З цього моменту віруючі поступово відмовляються від м'яса та м'ясних продуктів, щоб підготуватися до Великого посту.

великий піст
великий піст

Масляний тиждень, незважаючи на розгульне та щасливе проведення часу, вимагає дотримання деяких правил, у тому числі підготовку до помірності та покаяння.

Вселенська, тобто загальна, субота — час єдиної панахидної служби з усіх, хто покинув цей світ. Батьківську суботу названо тому, що мати та батько є найближчими родичами, а насамперед прийнято молитися за спокій своїх близьких.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Молитви всіх тих, хто молиться, зливаються єдиним потоком і чують на Небесах. У цей великий день душі всіх померлих мають шанс піднестися до Господа Бога.

Цього дня слід поминати своїх померлих батьків у церкві — люди подають записочки з іменами близьких померлих і моляться за упокій їхньої душі у потойбічному світі.

Після відвідин храмів православні вирушають на цвинтар, читають молитви за упокій душі померлих родичів, упорядковують могили.

Також у цей день прийнято подавати милостиню незаможним із проханням помолитися за померлих.

Що не рекомендують робити 9 березня:

  • Вдаватися до печалі занадто сильно – за християнським вченням, зі смертю життя людини не закінчується.
  • Залишати їжу на могилі рідних – церква не схвалює цей язичницький обряд
  • Пити алкогольні напої

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.