В Одесі спостерігається значна проблема із заборгованістю за теплопостачання, і це стало основною темою на засіданні міської ради. Як виявилося, через проблеми самого підприємства боржникам доведеться платити не лише основну суму боргу, а й "відсотки".

Директор КП "Теплопостачання міста Одеси" Анна Позднякова висловила серйозні побоювання щодо боргів одеситів, які становлять приголомшливу суму 1,5 мільярда гривень.

Тепло і турбота
Тепло і турбота // pixabay.com

Ця ситуація вимагає негайних та ефективних заходів для вирішення, каже вона.

Позднякова пояснює, що проблема ускладнюється тим, що КП продає теплову енергію за зниженим тарифом, який на 500 гривень менше, ніж належить.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Через це їм не вистачає коштів для покриття своїх зобов'язань перед іншими підприємствами та підтримки стабільного процесу надання тепла одеситам.

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

Проте проблема не обмежується лише фінансовими труднощами КП. Скасування заборони на стягнення заборгованості за комунальні послуги з кінця 2023 року також додало нові проблеми до ситуації, що склалася.

Таким чином, у судах Одеси вже розглядаються три тисячі справ щодо стягнення заборгованості за теплопостачання.

Електроопалення, скріншот: YouTube
Електроопалення, скріншот: YouTube

Тепер боржники можуть зіткнутися з пенями та навіть припиненням послуг у разі несплати. Це змушує КП шукати шляхи стягнення боргів через судові розгляди.

"Деякі самостійно платять після отримання судового позову, за деякими ми передаємо матеріали до виконавчої служби. Все це веде до того, що боржник повинен сплатити не тільки борг перед нашим підприємством, а й судові витрати та виконавчий збір у розмірі 10% від боргу", - каже Анна.

Нагадаємо, " Підняття неминуче": електроенергія для українців може подорожчати до 5,5 грн за кіловат

Раніше ми писали про ціни на дрова в лютому: скільки українцям обійдеться обігріти своє житло

Крім того, Знай.ua повідомляв, що робити, якщо в квартирі холодно, а рахунки зростають: юрист дала обнадійливу відповідь