Національний банк України (НБУ) роздумує над тим, як зробити менше готівки в обігу, і, здається, банківські картки зможуть у цьому допомогти. Віталій Шапран, економіст та фінансовий аналітик, розповів, чому це важливо та що можна з цим зробити.

Вже не перший рік в Україні частка готівки у загальному обсязі ВВП тримається на високих 40-50%. В ефірі Громадського радіо Шапран стверджує, що це дуже багато, особливо з урахуванням усіх тіньових перспектив.

гроші
гроші

За його словами, з наших сусідів поки що тільки Албанія може похвалитися подібними цифрами, оскільки вони мають проблеми кримінального характеру.

"Відбувається у нас це через розвиток тіньової економіки – за різними оцінками, вона становить від 30 до 50% нашого ВВП. Звичайно, це втрати в податках, це не дуже добре для офіційного сектору, що робить все законно", – каже Віталій.

Популярні новини зараз
Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

гроші
гроші

На думку Шапрана, причина у тіньовій економіці, яка з'їдає від 30 до 50% ВВП країни. Це багато. Він пропонує рішення: знизити відсоток готівки до 10-20%, як у Скандинавії. Чому? Тому що у них так, і у нас має бути так.

Але як цього досягти?

НБУ думає про те, щоб запровадити обмеження на карткові перекази та ліміти для зняття готівки через термінали. Це має зробити життя для тіньового сектора складнішим і допомогти боротися з дорогим обслуговуванням готівки.

гроші, фото: google
гроші, фото: google

Війна, за його словами, змусила людей переглядати свої звички, і вони починають віддавати перевагу карткам готівки. Плюси? Зручність та безпека. Картку завжди можна перевипустити, якщо щось трапиться, тоді як конверт легко вкрасти.

Віталій погоджується, що повне відмовляння від готівки в умовах війни може бути складним, особливо в прифронтових зонах. Банкам доведеться нести інкасаційні ризики, щоби підтримувати функціонування магазинів, пошти та інших установ.

Тому, хоч НБУ і підтримує ідею скорочення готівки, зміни впроваджуватимуться обережно.

Крім того, Знай.ua повідомляв, і з незаможного зроблять бізнесмена: українці можуть отримати від держави солідну допомогу

Також наш портал інформував, що незабаром опиниться під загрозою звільнення.