В Україні змінилися ціни на томати, огірки та популярну зелень. За що доведеться заплатити більше, а на чому можна трохи заощадити, розповіли аналітики проєкту EastFruit та портал "Мінфін".

У зимовий період овочі та зелень традиційно стають менш доступними для гаманців українців. Однак цінові коливання відбуваються в обидві сторони, тому часом ухопити товар можна за приємнішою вартістю.

Овочі в супермаркеті, скріншот: YouTube
Овочі в супермаркеті, скріншот: YouTube

Ціни на помідори

За даними моніторингу, імпортні томати продаються в Україні за ціною від 60 до 80 гривень за кілограм, що в середньому на 17% дешевше, ніж тижнем раніше.

На тлі досить об'ємної пропозиції імпортної продукції та стриманого попиту, товар на складах компаній накопичується, що змушує продавців переглядати ціни у бік зменшення.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

У першій половині лютого 2024 року імпортні томати пропонуються українцям у середньому на 10% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. Експерти зазначають, що якщо зацікавленість у товарі не зросте найближчим часом, продавці продовжать знижувати ціни.

Ціни на огірки та зелень

В українських супермаркетах спостерігається переважно підвищення цін на огірки та деяку зелень.

Так, середній цінник тепличних огірків зріс із 68,03 до 89,90 гривні за кілограм. Гладкі огірки в середньому коштуватимуть 127,35 гривні за кілограм, що на 15 гривень дорожче, ніж на місяць раніше.

Ціни на огірки. Фото: скрін Мінфін
Ціни на огірки. Фото: скрін Мінфін

За 100 грамів зеленої цибулі доведеться заплатити в середньому 35,80 гривні, що майже на 70 копійок дешевше, ніж минулого місяця. Цибуля порей подорожчала до 123,93 гривні за кіло.

Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін

Середня вартість кропу збільшилася з 40,02 до 41,20 гривні за 100-грамовий пучок.

Ціни на кріп. Фото: скрін Мінфін
Ціни на кріп. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, риби в раціоні поменшає: українців вразили новими цінами на оселедець, шпроти та сардини.

Також наш портал інформував, пояси доведеться затягнути ще тугіше: українців попереджають про нову хвилю подорожчання продуктів.

Крім того, ми писали, бюджетно поїсти не вийде: супермаркети встановили нові ціни на вермішель та крупи.