У соціальних мережах та різних каналах із групами у месенджерах активно поширюється інформація про те, що один із найбільших українських державних банків України "Ощадбанк" нібито почав блокувати рахунки чоловікам, які ухиляються від мобілізації до ЗСУ.

За інформацією центру "StopFake", у прес-службі "Ощадбанку" вже спростували цю інформацію. Важливо розуміти, що банк не розсилає подібні СМС своїм клієнтам, оскільки не має на це законних підстав.

"Український Ощадбанк почав блокувати рахунки ухилистам", – така інформація масово поширюється у мережі.

фейкове повідомлення, скріншот: Telegram
фейкове повідомлення, скріншот: Telegram

На підтвердження цього користувачі діляться фотографією екрану телефону, де видно нібито СМС-повідомлення від Ощадбанку: "Вашу картку заблоковано через неявку до ТЦК. Більше інформації ви можете дізнатися у ТЦК, де перебуваєте на обліку".

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Спочатку ця фотографія почала поширюватися в анонімних Telegram-каналах та проросійських групах у Facebook.

Публікація ЦПД, скріншот: Telegram
Публікація ЦПД, скріншот: Telegram

Начальник управління зі зв'язків із громадськістю та ЗМІ "Ощадбанку" Леонід Зябрьов відповів, що дана інформація не відповідає дійсності - "Ощадбанк" подібні оголошення не розсилає.

На даний момент блокування рахунків тим, хто ухиляється від призову, неможливе – тому що для цього немає жодних юридичних підстав.

Ощадбанк, фото: Знай.ua
Ощадбанк, фото: Знай.ua

Відомо, що 25 грудня 2023 року уряд України направив до парламенту законодавчі правки з питань мобілізації та проходження військової служби (законопроект № 10378), які передбачали низку фінансових обмежень для призовників, які ухиляються від призову. Проте після широкої критики з боку громадськості цей законопроект було відкликано.

Нагадаємо, можете забути про гроші на карті: адвокат пояснив, як ТЦК каратимуть ухилістів.

Раніше повідомлялося, що в Києві з'явиться ще більше блокпостів: міська влада заявила про "тренування".

Також, доведеться плисти через Тису назад: електронні повістки з'являться в Польщі.