З початку повномасштабної війни Єдиний Реєстр боржників поповнився ще 1,4 мільйонами нових боргів. Платформа "Опендатабот" повідомила, що 80% із них з'явилися минулого року.

Цей приріст, хоч і помітний, виявився помірним у порівнянні з 2021 роком, коли кількість нових записів становила 1,5 мільйона за рік.

Борги за комуналку, Домофонд
Борги за комуналку, Домофонд

Серед нових боргів лідирують штрафи за адміністративні правопорушення та заборгованості за комунальні послуги – їхня кількість зросла на 38% та 30% відповідно.

Популярні новини зараз
Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Борги за комуналку збільшились у півтора рази порівняно з попереднім роком.

Борги українців / фото: Опендатабот
Борги українців / фото: Опендатабот

У сфері стягнень на користь держави кількість заборгованостей практично не змінилася, залишившись на рівні 1,95 мільйонів. Помітно, що за перший рік війни їхня кількість зменшилася на 300 тисяч, але потім у 2023 році знову піднялася.

Заборгованості за штрафи правил дорожнього руху зросли на чверть, і дві третини з них додалися до реєстру у 2022 році. Категорія "Стягнення коштів" зменшилася на 27,5% за два роки, на відміну від 2021 року, коли кількість таких боргів збільшилась у півтора рази.

Топ причин боргів українців / фото: Опендатабот
Топ причин боргів українців / фото: Опендатабот

За останні два роки кількість боржників за аліментами збільшилася на 4,5%, що, хоч і є помірним зростанням, відрізняється від більш істотного приросту в 4,7%, поміченого за 2021 рік.

Зазначається, що всього в Єдиному Реєстрі боржників зареєстровано 8,91 мільйона записів про заборгованості.

Раніше ми писали про те, що арешт нерухомості та рахунків за борги з комуналки: що чекає на простих українців вже з лютого

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям "вибачать" борги за воду та каналізацію: хто може не платити

Також наш портал інформував, космічні борги у спадок: як позбутися проблемних "подарунків"