У цьому році українці мають сплатити податок на нерухомість за минулий період – 2023 рік. Платити його повинні лише ті громадяни, котрі є власниками житла, площа якого перевищує норму. Але деякі українці мають сплатити підвищену суму. Про це пише Головне управління ДПС Київської області.

Ставка податку розраховується згідно з розміром мінімальної заробітної плати. Станом на січень 2023 року вона становила 6700 гривень. Тож більше 100 гривень максимальна ставка на 1 квадратний метр не може бути. Це правило діє для більшості громадян. Проте, деякі платники мають виплатити дещо підвищену суму, яка розраховується за іншою формулою.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube
Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Для кого діє підвищений податок

Деякі громадяни мають сплатити податку у два рази більше. Це стосується зокрема тих, хто має у власності квартиру площею понад 300 квадратних метрів, або приватний будинок з площею понад 500 квадратних метрів. Сума податку у такому випадку підвищується кожного року на 25 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Але сплачувати податок на свою нерухомість мають лише ті громадяни, які підпадають під обмеження за площею. Так, сплачують податки громадяни, з квартирою, площа якої перевищує 60 квадратів. Для будинку таке обмеження становить понад 120 квадратів. Якщо майно різного типу, то податок платиться за площу, що перевищує 180 квадратних метрів.

Податки / фото: Freepik
Податки / фото: Freepik

Проте є громадяни, котрі звільнені від сплати податків, це власники нерухомості, яка знаходиться на окупованих територіях, або на території де ведуться бойові дії. Також це власники житла, яке було зруйноване у наслідок війни.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, податки на квартири та землю: кому з українців не потрібно платити

Раніше наш портал інформував, українці можуть оформити безкоштовну ділянку: хто отримає землю "на шару"

Також портал Знай повідомляв, реальна зарплата після підвищення: які суми українці отримають "на руки"