У цьому році українці мають сплатити податок на нерухомість за минулий період – 2023 рік. Платити його повинні лише ті громадяни, котрі є власниками житла, площа якого перевищує норму. Але деякі українці мають сплатити підвищену суму. Про це пише Головне управління ДПС Київської області.

Ставка податку розраховується згідно з розміром мінімальної заробітної плати. Станом на січень 2023 року вона становила 6700 гривень. Тож більше 100 гривень максимальна ставка на 1 квадратний метр не може бути. Це правило діє для більшості громадян. Проте, деякі платники мають виплатити дещо підвищену суму, яка розраховується за іншою формулою.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube
Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Для кого діє підвищений податок

Деякі громадяни мають сплатити податку у два рази більше. Це стосується зокрема тих, хто має у власності квартиру площею понад 300 квадратних метрів, або приватний будинок з площею понад 500 квадратних метрів. Сума податку у такому випадку підвищується кожного року на 25 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Але сплачувати податок на свою нерухомість мають лише ті громадяни, які підпадають під обмеження за площею. Так, сплачують податки громадяни, з квартирою, площа якої перевищує 60 квадратів. Для будинку таке обмеження становить понад 120 квадратів. Якщо майно різного типу, то податок платиться за площу, що перевищує 180 квадратних метрів.

Податки / фото: Freepik
Податки / фото: Freepik

Проте є громадяни, котрі звільнені від сплати податків, це власники нерухомості, яка знаходиться на окупованих територіях, або на території де ведуться бойові дії. Також це власники житла, яке було зруйноване у наслідок війни.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, податки на квартири та землю: кому з українців не потрібно платити

Раніше наш портал інформував, українці можуть оформити безкоштовну ділянку: хто отримає землю "на шару"

Також портал Знай повідомляв, реальна зарплата після підвищення: які суми українці отримають "на руки"