З 1 грудня 2023 року в Україні змінився розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу. У зв’язку з цим зросла межа, з якої настає кримінальна відповідальність за крадіжку.

Про це повідомляє департамент правового забезпечення міськради Дніпра.

Судове засідання. Фото: скрін youtube
Судове засідання. Фото: скрін youtube

Зазначається, прожитковий мінімум для працездатної особи на сьогоднішній день складає 2,92 тис. гривень на місяць, а норма неоподаткованого мінімуму дорівнює половині від прожиткового, тобто 1,46 тис. гривень.

Згідно зі статтею 51 Кодексу про адміністративне правопорушення, викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто – 292 грн (0,2 х (50% х 2920)).

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

За дрібну крадіжку можуть покарати штрафом від 10-30 неоподатковуваних мінімумів доходів (170- 510 грн), виправними роботи із стягненням 20 % від заробітку або арештом від 5 до 15 діб.

Крадіжка
Крадіжка

Однак, якщо предмет крадіжки перевищує 292 гривні, то для порушника настає кримінальна відповідальність і суд може ухвалити рішення про позбавлення волі на строк до п'яти років.

Раніше портал Знай повідомляв, за три місяці – 136 мільйонів гривень штрафів: за що карають українців.

Також наш портал інформував, українців штрафують до 100 тисяч гривень за лічильники: як не залишитися з порожнім гаманцем.

Крім того, ми писали, в'язниця та 40 тисяч гривень штрафу: водіїв попередили про важливу заборону на дорозі.