У розпал війни ціни на послуги та товари невпинно зростають, а тому українці вимушені рахувати кожну копійку. Пенсіонерам важко взимку "тягнути" комунальні платежі навіть із субсидією.

До юристів видання "На пенсії" звернувся літній українець, який поцікавився, чому він має окремо від тарифу сплачувати за комерційне обслуговування лічильника на тепло.

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

"Читач розповів, що він є учасником ВВВ, йому виповнився 91 рік, і що він хоче розібратися в тому, чому "Звягельтепло" "…зробило нововведення – комерційне обслуговування лічильника на тепло, який стоїть у підвалі п’ятиповерхового будинку". Ветеран обурюється через рахунок за попередні місяці за цю послугу" - йдеться у повідомленні.

Позаштатний юрист Вікторія Гусакова пояснила, що чоловік має право звернутися до виконавця послуги з теплопостачання по письмове роз’яснення, чи ця послуга передбачена договором, чи її включено до тарифу.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Фахівець зазначає, що згідно з Законом "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" (редакція від 19.08.2022), витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на оснащення будівлі лічильниками води та теплової енергії включаються до складу тарифів на теплову енергію та відповідні комунальні послуги.

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

Однак, Гусакова попереджає, що це не стосується випадків, якщо такі лічильники були встановлені власником (співвласниками) будівлі або були наявні при введенні в експлуатацію будівель.

Юрист радить чоловікові у тому випадку, якщо виконавець послуги з теплопостачання так і не буде обґрунтовано, потрібно звернутися зі скаргою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Нагадаємо, все для сімейного бюджету: інструкція для українців, яких "бешкетує" тризонний лічильник.

Раніше повідомлялося, 100% знижка на рік: хто їх українців може не платити за комуналку.

Також, чиновники виправдалися, чому скасовано мораторій на заборону відключення електроенергії: "Сприйняли як можливість...".