Якщо один спадкоємець доглядав і поховав спадкодавця, а родичі претендують на розподіл спадщини, то від них можна досягти часткової компенсації витрат на поховання.

Під час поділу спадщини часто виникають спірні питання щодо догляду та витрат на поховання, які брала на себе одна сторона.

За словами позаштатного юриста Вікторії Гусакової, Законом, описаним у цивільному кодексі, частини 1 статті 1232 сказано, що спадкоємці зобов'язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені однією з них або іншою особою на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця.

Якщо добровільне відшкодування не провадиться з боку того, хто має це зробити, можна звернутися до суду. При цьому слід розуміти, що грошові витрати показаннями свідків не підтверджуються. Тому всі понесені витрати мають бути підтверджені документально.

Популярні новини зараз
Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати
Показати ще

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

Документи, які необхідно надати судові:

  • договір про організацію та проведення поховання;
  • квитанції з оплати ритуальної атрибутики;
  • довідку із церкви за послуги священика;
  • копії чеків та накладних на придбання продуктів, а також договір (за наявності) на проведення поминального обіду в кафе та інше.

Витрати, які можуть бути задоволені у позові, стосуються лише поховання. Тобто це заходи та обрядові дії, що здійснюються з моменту смерті людини до приміщення труни з тілом або урни з прахом у могилу. А витрати на поминки, 9, 40 днів, до цього списку не входить.

Нагадаємо, що українцям дозволили оплачувати лише 25% від комунальних платіжок: кому дадуть знижку.

Раніше ми повідомляли про штрафи за невчасний військовий облік: адвокат пояснив, чому це незаконно.