В Україні змінилися ціни на популярні овочі - буряки, цибулю та часник. Що подешевшало, а за що доведеться заплатити більше, йдеться у даних проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".

До середини січня в Україні спостерігалося зростання цін на буряки, проте вже наприкінці місяця ситуація змінилася у зворотний бік. Фермери змушені знижувати вартість продукції через зменшення попиту над ринком.

Ціни на овочі, фото: Знай.ua
Ціни на овочі, фото: Знай.ua

Так, столові буряки надходять у продаж за ціною від 10 до 14 гривень за кілограм, що в середньому на 14% дешевше, ніж тижнем раніше. При цьому купівельна активність на ринку залишається низькою, незважаючи на здешевлення продукції.

Аналітики наголошують, що наприкінці січня вартість буряків в Україні в середньому на 70% вища, ніж за аналогічний період 2023 року.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

Водночас у супермаркетах спостерігається зростання цін на цибулю. Середня вартість овочів піднялася з 15,54 до 17,14 гривні за кілограм.

Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін

Часник також влетить у копійчину. Середній цінник піднявся із 128,78 до 141,96 гривні за кіло. Продукт можна знайти за ціною від 125 до 156 гривень, залежно від торгової мережі.

Ціни на часник. Фото: скрін Мінфін
Ціни на часник. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, цінник злетів відразу на 20%: скільки доведеться викласти за кіло помідорів, болгарського перцю та печериць.

Також наш портал інформував, оселедець дешевшає, скумбрія "набирає" в ціні, а короп дивує стабільністю: скільки зараз коштує кілограм улюбленої риби.

Крім того, ми писали від 70 гривень за кіло: в Україні супермаркети оновили цінники на хурму, ківі та мандарини.