В Україні планують посилити покарання за незаконний вилов риби. Збільшити штрафи хочуть у десятки разів. Про це свідчить законопроєкт №10433, зареєстрований у Верховній Раді від 25 січня 2024 року.

Розробку нового законопроєкту було спровоковано низьким рівнем чинних штрафів, які були встановлені ще у 2023 році й вже давно не відповідають економічній ситуації в Україні.

Рибалка, фото: скріншот з відео
Рибалка, фото: скріншот з відео

"Низькі суми штрафів не спонукають порушників до припинення незаконної діяльності. Підвищення розмірів штрафів дозволить забезпечити додаткові надходження до державного та місцевих бюджетів", - вважають автори документа.

Так, за порушення правил рибальства громадян планують карати штрафом у розмірі від 40 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Раніше за це порушення передбачалося усне попередження або штраф - від 2 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб - штраф від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Риболовля. Фото: скрін youtube
Риболовля. Фото: скрін youtube

Також новий законопроєкт пропонує посилити покарання за грубе порушення правил рибальства. Для пересічних громадян - накладення штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією знарядь лову. Для посадових осіб - від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією.

Раніше портал Знай повідомляв, за три місяці – 136 мільйонів гривень штрафів: за що карають українців.

Також наш портал інформував, українців штрафують до 100 тисяч гривень за лічильники: як не залишитися з порожнім гаманцем.

Крім того, ми писали, в'язниця та 40 тисяч гривень штрафу: водіїв попередили про важливу заборону на дорозі.