З 23 січня 2024 року для банківських установ почали діяти нові правила. Серед нововведень й питання, які стосуються боргів українців.

Нові вимоги потрібні для нагляду за фінансовою ситуацією, щоб у подальшому оцінювати ефективність управління кредитними ризиками. У зв'язку з цим банківські установи повинні надавати дані про українців, які мають борг в понад 50 тисяч гривень до Національного банку. Про це йдеться на сайті Національного банку.

Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube
Нацбанк України. Фoто: скриншот Youtube

Про активні операції будуть звітувати різні установи, серед яких:

  • банки
  • кредитні спілки
  • фінансові компанії, які надають кошти та банківські метали у кредит, фінансовий лізинг, факторинг та гарантії.

Моніторинг розповсюджується на активні операції боржників, які мають заборгованість в понад 50 тисяч гривень або еквівалент зазначеної суми в іноземній валюті.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Валюта. Фото: скрін youtube
Валюта. Фото: скрін youtube

Якщо українець розрахувався з боргом, то звітність про нього перестане надходити до Національного банку. Кредитні спілки та банки зобов'язані подавати інформацію два рази на рік: з 1 липня - дані про операції за видами, а з 1 жовтня все в повному обсязі.

Ситуація з банками зараз

За даними регулятора, більшість українських банків мають достатній запас капіталу, при цьому запас міцності залишається на високому рівні. Тому, з цього можна зробити висновок, що банківські станови адекватно оцінюють кредитний ризик.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, ануляція кредитного ліміту: Monobank пояснив, кого можуть залишити без "заначки"

Раніше портал Знай інформував, пенсіонерам заморозять карти "Ощадбанку": що потрібно встигнути

Також наш портал повідомляв, торкнеться всіх клієнтів: змінилися правила переказу грошей на картку