З 2020 до 2024 року українці жили в безтурботному світі газових платіжок, де вони не знали, що таке платити за обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Виявилося, що відсутність оплати призводила до системних проблем, аварій та навіть людських жертв.

Про це розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі Громадського Радіо.

Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube
Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube

"З 2020 року до початку 2024 року ми фактично за обслуговування газових мереж багатоквартирного будинку не платили", — каже Олег.

"Безкоштовне" обслуговування було пов'язане з ризиками, які приховували від очей споживачів. Олег зазначив, що це призводило до регулярних аварій, катастроф і навіть вибухів, особливо у містах, таких як Київ.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Олег Попенко
Олег Попенко

Але на початку 2024 року все змінилося. Газові платіжки тепер включатимуть не лише вартість газу та його доставки, а й обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Офіційно це називають кроком до підвищення безпеки, але деякі громадяни побоюються, що це може стати новим вантажем для їхніх гаманців.

газова труба
газова труба

Деякі експерти висловлюють сумніви щодо того, наскільки ці зміни справді сприяють безпеці, та висловлюють побоювання щодо того, що новий порядок оплати може стати додатковим тягарем для домогосподарств.

Питання для споживачів залишається відкритим: як держава має намір забезпечити ефективне технічне обслуговування, щоб гарантувати безпеку для всіх?