У світі почала стрімко дорожчати кава. З початку листопада минулого року цінники на зерна робусти зросли на майже 36%. Головною причиною стрибків цін називають конфлікт у Червоному морі.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що березневий контракт на біржі ICE з початку року подорожчав на 11,6%, і на піку 16 січня закрився на рівні 3170 доларів за тонну. А з початку листопада 2023 року зростання становить 36%.

Ціни на каву та чай, скріншот: YouTube
Ціни на каву та чай, скріншот: YouTube

Справа у тому, що атаки повстанців-хуситів на торговельні кораблі в Червоному морі порушили ключовий маршрут для експорту кави з В'єтнаму. Перевізники були вимцшені обрати інший, більш затратний маршрут.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Через дорогу логістику та довгу доставку, покупці почали уникати угод із в'єтнамськими виробниками Robusta і надають переважу зернам з Бразилії.

Подорожчання кавових зерен робусти також пов'язують із посухою у В'єтнамі, адже вона призвела до глобального дефіциту популярного продукту.

Кава з корицею, скріншот: YouTube
Кава з корицею, скріншот: YouTube

Головним постачальником кави стане Бразилія, яка зважаючи на дефіцит підійме цінники на популярний напій.

Коли зростання цін зачепить Україну ще невідомо. Наприкінці січня артість напою в супермаркетах коливається від 359,90 до 384,37 гривні в залежності від торговельної мережі.

Раніше ми писали про те, що зросли більш ніж на 17%: що найбільше подорожчало в Україні

Крім того, Знай.ua повідомляв, супермаркети порадували новими цінниками на м'ясо: скільки коштуватиме кілограм курятини та свинини

Також наш портал інформував, апельсини, виноград та банани порадували новими цінниками після свят: час бігти за вітамінами