В Україні спостерігається активне зростання цін на картоплю, яке почалося ще у грудні 2023 року. Надалі стратегічно важливий овоч може знову збільшиться у ціні. Про це розповів аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка, повідомляє "Суспільне".

Вартість картоплі на українських ринках варіюється від 10 до 25 гривень за кілограм. Подорожчання почалося приблизно в грудні і тому експерт виділяє два фактори – кліматичний та сезонний.

Супермаркет, овочі: фото Знай.ua
Супермаркет, овочі: фото Знай.ua

Так, коли йде похолодання, то у виробників зростають витрати на зберігання продукції і це відображається на кінцевій вартості. Багато фермерів не мали потрібних умов для зберігання, тому розпродали картоплю ще до новорічних свят. Як результат – пропозиція знизилася і ціни полізли вгору.

Ціни на пальне також відіграли свою роль. На даний момент пальне дешевшає і це трохи пізніше може позначитися на вартості картоплі. Втім, здешевлення не буде сильно відчутним для гаманців українців.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

"Також причиною подорожчання картоплі є зростання цін на пальне. Зараз уже спостерігаємо зниження цін на пальне, тож, ймовірно, пізніше це позначиться на ціні”, - зазначив експерт.

Максим Гопка попереджає, що на українців можуть очікувати вищі цінники на картоплю приблизно в другій половині весни.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, гаманці будуть "худнути" інтенсивніше: що буде з цінами на продукти у 2024 році.

Також наш портал інформував, ціни на курятину: чи варто забивати морозилку м'ясом про запас, прогноз експерта.

Крім того, ми писали, весну вже не чекаємо: українські супермаркети поділилися новими цінами на гриби, цибулю та салат.