В Україні змінилися правила щодо оформлення відпустки у зв'язку з вагітністю. Відтепер вагітні можуть самостійно обирати час, коли вони готові йти в декретну відпустку.

Про це повідомляють у Мінсоцполітики.

Зазначається, що лікарняні у зв’язку з вагітністю та пологами призначають на підставі медичного висновку і листка непрацездатності.

Вагітна. Фото: Youtube
Вагітна. Фото: Youtube

Отримати їх можуть жінки, які працюють за трудовим договором, займають посади у державних органах та ті, хто здійснює підприємницьку діяльність.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Розмір допомоги залежить від рівня офіційної заробітної плати.

"Щоби розрахувати розмір допомоги, заробітну плату (дохід) за місцем роботи (діяльності) за попередні 12 місяців ділять на кількість календарних днів (окрім тих, що не були відпрацьовані з поважних причин", - пояснюють фахівці.

У 2024 році максимальний розмір виплат для вагітних жінок, що працюють, становить 106 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 7100 грн на місяць.

Вагітність, фото: скріншот з відео
Вагітність, фото: скріншот з відео

Допомога надається від 126 до 180 календарних днів, в залежності від того, чи має жінка ще дітей, чи важкими були пологи та чи отримує вона пільги, як постраждала від наслідків на ЧАЕС.

При цьому жінка має право сама обирати, коли йти у відпустку, звичайно якщо немає медичних протипоказань.

Усі невикористані дні відпустки будуть перенесені на період після пологів.

Нагадаємо, старі можуть змусити дітей піклуватися про них: як стягнути аліменти батькам

Раніше ми писали про високісний рік та призначення пенсії: як може вплинути дата народження на заслужені виплати

Крім того, Знай.ua повідомляв, позбавив материнських прав сотні українок: СБУ та НАБУ спіймали суддю, який "звільняв" чоловіків із ЗСУ за гроші