За минулий рік суттєво зросли ціни на комунальні послуги, алкоголь, сигарети та медичні послуги. В той же час, впали цінники на одяг та взуття.

Про це повідомляє голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, посилаючись на дані Держстату.

Він зазначає про те, що у 2023 році при загальній низькій інфляції у 5,1%, ціни на товари і послуги за окремими регіонами суттєво відрізнялись.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Продовольство (+4% загалом по Україні). Найбільше продовольчі ціни зросли у Києві (+7%), тоді як у прифронтовій Херсонській області скоротились на 2,3%.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Алкоголь і тютюн (+9,6%). Найбільше ціни зросли у Хмельницькій області (+13%), найменше – у Чернігівській (+6,4%).

Одяг і взуття ("мінус" 6,3%). Найбільше ціни зросли у Київській області (+6,5%), тоді як у самому м. Києві вони знизились на 22,6%.

ЖК-послуги (+12,8%). Найбільше вартість ЖК-послуг і послуг з утримання житла зросла у Херсонській області (+16,9%), найменше – у Харківській (+9,9%).

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка (+0,7%). Найбільше ціни зросли у Херсонській області (+7%), тоді як у сусідній прифронтовій Запорізькій скоротились на 3,5%.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Послуги охорони здоров’я (+8,7%). Найбільший приріст цін зафіксовано у Волинській області (+15,5%), найменший – у Полтавській (+5,1%).

Транспорт (+3,2%). Лідер – Київ (+7,5%), тоді як вартість транспортних послуг у Вінницькій и Миколаївській області майже не змінилась (+0,6%).

Якщо порівнювати загальну цифру, то найбільше ціни зросли у Києві та Хмельницькій області (+6,3%), а найменше у Херсонській області (+1,7%).

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, молоко, кефір та йогурт обійдуться дорожче: новий перерахунок цін на молочку.

Також наш портал інформував, банани, цитрусові та риба стануть на вагу золота: українцям розповіли, що буде з цінами на продукти у 2024 році.

Крім того, ми писали, ціни на курятину: чи варто забивати морозилку м'ясом про запас, прогноз експерта.