Українці зазнали справжнього шоку, відкривши січневі комунальні рахунки. Суми за опалення виявилися настільки "гарячими", що деякі споживачі навіть здивовано міряють термометри. Все пов'язано не тільки з холодами, але й особливостями розрахунку для різних типів житла.

Глава Спілки споживачів комунальних послуг, Олег Попенко, розповів про таємниці нових тарифів і пояснює, чому рахунки за опалення саме такі. Все пов'язано не тільки з холодами, але й особливостями розрахунку для різних типів житла.

тепло подорожчає
тепло подорожчає

Опалення подорожчало, торкнувшись насамперед квартирних господарів. Власники приватних будинків та тих, хто має автономне опалення, залишилися осторонь змін. Але в чому каверза? Нові тарифи впливають лише на тих, хто не має лічильників на опалення.

"Якщо в середньому у двокімнатній квартирі площею 60 кв. м за температури 0 градусів люди платять десь 1400-1600 грн, то якщо брати прохолодну погоду -5...-10, то платіжка може досягати і до 2500 грн на місяць. Ми з вами платимо за гігакалорії: скільки ми з вами використовували, стільки ми і платимо”, — розповідає Олег.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

теплий будинок
теплий будинок

Попенко роз'яснює, що розрахунок для таких будинків відбувається на основі теплового навантаження, годин роботи опалювальної системи та середньої температури. І ось тут криється та сама миша: чим холодніше на вулиці, тим більше тепла потрібно для підтримки комфортної температури в будинку. Тому чим холодніше, тим більше рахунки.

Ситуація загострюється загрозою подорожчання електроенергії та газу найближчими місяцями. Попенко попереджає про "серйозні зміни", які чекають на споживачів.

Тепла зима, фото АіФ
Тепла зима, фото АіФ

Таким чином, не лише погода, а й комунальні тарифи перебувають у зоні уваги українців на початку 2024 року. Як уникнути опіку? Поки що відповідей менше, ніж нових тарифів.

Раніше ми писали,проводіть оплату комуналки без комісій: як зробити це через особистий кабінет та QR-код

Крім того, Знай.ua повідомляв, що тарифи на комуналку різко зросли – на скільки змінилися платіжки у 2023 році

Також наш портал розповідав, що платіжка за електрику не стане впоперек горла: розумні хитрощі для зниження рахунків