З 1 січня 2024 року ставки судового збору в Україні змінилися відповідно до нових законів. Як ці зміни вплинуть на розмір судового збору і хто має право на пільги? Давайте розберемося!
Інформацію про це розмістив Калуський міський суд Івано-Франківської області.

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

Згідно із Законом "Про Державний бюджет України на 2024 рік", прожитковий мінімум для працездатних осіб з початку поточного року становить 3028 грн. Цей параметр відіграв ключову роль у розрахунку судового збору.
Тепер, наприклад, для юридичних осіб, які подають позовні заяви майнового характеру, розмір судового збору тепер варіюватиметься від 3028 до 1 059 800 грн . Це становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше одного розміру прожиткового мінімуму та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму.

Зміни у судових зборах / фото: Калуський районний суд
Зміни у судових зборах / фото: Калуський районний суд

Хто може розраховувати на пільги у разі сплати судового збору? Наприклад, позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, а також ті, хто шукає компенсацію за шкоду, каліцтво чи інші ушкодження здоров'я.
Ці пільги також застосовуються у справах про стягнення аліментів та інші важливі питання. З повним списком ви можете ознайомитись на сайті Верховної ради.
Судові зміни можуть спричинити питання, але важливо знати свої права. Якщо у вас виникли труднощі з розумінням нових правил, консультуйтеся з професіоналами або зверніться до компетентних органів для отримання необхідної інформації.

Нагадаємо, 10 тисяч євро за систему "Шлях": українку спіймали на хабарі від волонтерів, щоб ті могли виїжджати за кордон

Раніше ми писали про те,як списати борг за електроенергію, щоб вам не відключили світло: чи зможе не кожен українець

Крім того, Знай.ua повідомляв, на Львівщині жінка забула забрати сина зі школи та написала заяву до поліції: що вирішив суд

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще