Українські пенсіонери можуть отримувати не лише пенсію за віком або вислугою років. Окрім цього літні громадяни можуть отримати й додаткові виплати.

Йдеться про благодійну пенсію, виплата якої залежить від меценатів. Про те, хто може отримати та за яких умов, розповіли в ПФУ.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Хто може отримати та в якому розмірі

Благодійні пожертви для пенсіонерів стали доступними з 2023 року. Механізм виплати такий: меценат сплачує певну суму на окремий рахунок ПФУ. Після цього внесок розділяється на дві частини: конкретному пенсіонерові та на виплати українцям, які отримують найменшу пенсію. Це відбуватиметься в такому відсотковому відношенні:

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

1) 70% від внеску додається конкретному пенсіонерові

2) 30% пенсіонерам з низькими виплатами.

Окрім цього можуть бути знеособлені грошові пожертви. Якщо вони сплачені в повному обсязі, то 30 % від суми не підлягають поверненню, а переходять до Пенсійного фонду.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Наприклад, якщо особа вирішила перевести 10 тисяч комусь з рідних, то пенсіонер отримає лише 7 тисяч гривень з цієї суми. А 3 тисячі гривень залишиться на рахунку фонду.

Важливо, що благодійні пожертви та добровільні внески це різні поняття. Якщо перший платіж йде на користь літнім громадянам, то другий це збільшення страхового стажу особи.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, двічі збільшать пенсії: пенсіонери можуть планувати покупки

Раніше портал Знай інформував, цього року будуть біднішими ніж торік: пенсіонерам повідомили сумну новину

Також наш портал повідомляв, пенсія зросла аж на 17%: стареньким показали приємні цифри