Чому ж доводиться платити за послугу з розподілу газу, якщо його використання у вас мінімальне чи зовсім відсутнє? Закарпатська філія "Газмережі" роз'яснила це питання, публікуючи відповіді на своїй сторінці у Facebook.
Щомісячний платіж 2024 року залежить від обсягів споживання за попередній рік (з 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023 року).

Магазин. Фото: скрін youtube
Магазин. Фото: скрін youtube

Кількість спожитого газу множиться на тариф на розподіл(2,388 грн. з урахуванням ПДВ), а потім результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісяця.

Для тих, хто споживає газ у невеликих обсягах або тимчасово не користується ним, розраховується мінімальний платіж.

Газ, скріншот: Youtube
Газ, скріншот: Youtube

У 2024 році мінімальна плата за розподіл газу для українців залишається незмінною і становитьвід 7,76 до 62,47 грн на місяць, Залежно від газового обладнання в будинку. Розмір мінімальної плати залежить від приладів споживачів.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Наприклад:

  • Домогосподарство із газовою плитою: 39 куб. м * 2,388 грн/12 міс = 7,761 грн (на місяць)
  • Домогосподарство з плитою та газовою колонкою: 126 куб. м * 2,388 грн/12 міс = 25,472 грн (на місяць)
  • Домогосподарство з автономним опаленням: 314 куб. м * 2,388 грн/12 міс = 62,486 грн (на місяць)

Розподільник газу, скріншот: YouTube
Розподільник газу, скріншот: YouTube

Мінімальна плата встановлюється для нових споживачів, домогосподарств, споживання газу якими становить менше ніж дев'ять місяців, а також для тих, хто не користувався газом протягом тривалого часу, але не відключений від системи газопостачання.

Важливо відзначити, що з початку жовтня 2023 року змінився підхід до визначення мінімальної плати, враховуючи газове обладнання, що виключно функціонує, а не наявне.

Таким чином, якщо у вас в будинку є газова плита та котел, але ви не використовуєте плиту і вона опломбована, при визначенні мінімальної плати враховуватиметься лише один газовий прилад – котел.