Популярна овочева продукція активно збільшується в ціні. Українцям вже значно дорожче обійдеться буряк, картопля та цибуля. Про це свідчать дані моніторингу проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".

Багато українських фермерів фактично призупинили реалізацію буряків в очікуванні вигідніших цін. Як результат, пропозиція продукції скоротилася і цінники пішли нагору.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

За даними моніторингу, ціни на буряки піднялися до 12-16 гривень за кілограм, що в середньому на 33% дорожче, ніж минулого тижня.

Аналітики наголошують, що багато українських господарств не мають обладнаних сховищ, а запаси в необладнаних складах вже помітно виснажені. При цьому на тлі обмеженої пропозиції попит на коренеплід залишається на досить високому рівні. Це також підбурює ціни на зростання.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

На сьогоднішній день буряк пропонується українцям за ціною в середньому на 74% вище, ніж за аналогічний період минулого року.

Втім, буряк не єдине, що вдарить по гаманцях українців цієї зими. У супермаркетах спостерігається активне зростання і на інші популярні овочі.

Ціни на овочі, фото: Знай.ua
Ціни на овочі, фото: Знай.ua

Так, згідно з даними "Мінфіну", кілограм картоплі в середньому обійдеться в 24,93 гривні. Ще минулого місяця овоч обходився помітно дешевше - 17,38 гривні за кіло.

Ціни на картоплю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на картоплю. Фото: скрін Мінфін

В той самий час зростають ціни на цибулю. Середній цінник піднявся з 15,54 до 17,80 гривні за кілограм.

Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, молоко, кефір та йогурт обійдуться дорожче: новий перерахунок цін на молочку.

Також наш портал інформував, банани, цитрусові та риба стануть на вагу золота: українцям розповіли, що буде з цінами на продукти у 2024 році.

Крім того, ми писали, ціни на курятину: чи варто забивати морозилку м'ясом про запас, прогноз експерта.