В умовах військових дій Україна стикається з низкою складних проблем в енергетичній сфері, про що попередив головний диспетчер "Укренерго" Віталій Зайченко.

Проводячи реальний аналіз ситуації, Віталій розповів, що гарантувати відсутність повторного блекауту неможливо, особливо враховуючи різноманітні загрози, такі як можливі військові удари та хакерські атаки з боку Росії.

"Укренерго". Фото: скрін youtube
"Укренерго". Фото: скрін youtube

"Ми розуміємо, що у нас війна, агресор накопичує ракети. Ми бачимо, що йде постачання озброєння із Південної Кореї, Ірану. Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути різними. Втім, якщо винести ризик обстрілів "за дужки", то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії", — говорить він.

Віталій додав, що масовані атаки хакерів на диспетчерський центр відбуваються буквально щодня, але висловив впевненість у здатності своєї команди з кіберзахисту їх запобігати.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Блекаут в столиці. Фото: Youtube
Блекаут в столиці. Фото: Youtube

Також нині в Україні спостерігається зростання споживання електроенергії, спричинене виключно умовами військового конфлікту. Однак він повідомляє, що ситуацію вдається утримувати під контролем завдяки трьом основним чинникам.

Відновлення частини генераційних потужностей, теплий грудень, що забезпечує високу проточність води в річках, та негода, що призвела до відключення значної кількості населених пунктів.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

"Особливо зазначу, що ранкові тривоги нам теж трохи «допомагають». Під час тривог споживання падає – приблизно на 300 мегават, — додав Віталій.

На закінчення Зайченко попереджає, що, незважаючи на заклики до зниження споживання енергії, українці мають усвідомлювати можливі примусові обмеження, якщо не виявити активної солідарності в економії електроенергії.

Також наш портал розповідав про порятунок з-під уламків: ДСНС поділилися інструкціями з виживання та надання першої допомоги

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що головна мета потужних обстрілів - не блекають: експерти попередили, що насправді мета росіян

Вам варто дізнатися про те, що окупанти можуть завдати потужного ракетного удару: експерт попередив українців, коли це станеться.