Цього опалювального сезону українці платять за тепло по тарифам, які були чинні ще до початку повномасштабної війни. Однак у багатьох містах їх трохи збільшили до найбільш економічно обґрунтованого рівня.

Тому багатьох українців хвилює питання, як довго будуть діяти чинні тарифи. Про те, що може вплинути на суми в платіжках, розповів 24 канал.

Опалення. Фото: скрін youtube
Опалення. Фото: скрін youtube

Поки що різницю між реальним тарифом і сумою для населення сплачує держава. Щоб не виникло критичної ситуації, у Парламенті був зареєстрований законопроєкт про надання субвенції громадам для компенсації різниці між тарифами. Грошову допомогу громадам виділили у розмірі 10 мільярдів гривень.

"Через мораторій підвищення вартості комунальних послуг, який ввели у 2022 році, нині маємо ціновий дисбаланс між собівартістю та реальною оплатою за послуги. І найбільшим питанням є саме надання послуг з теплопостачання", – розповіла голова Комітету з питань організації державної влади місцевого самоврядування Олена Шуляк.

Популярні новини зараз
Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Платіжка. Фото: скрін youtube
Платіжка. Фото: скрін youtube

Як це вплине на тарифи

Повністю покрити потреби громад держава наразі не в змозі. Саме тому компенсація буде стосуватись тільки тих послуг, яких торкнувся мораторій. Сума допомоги буде залежати не від обсягу боргу, а від різниці – між нарахованими тарифами та сплаченими. Субвенція може також витрачатись як аванс за енергоносії та погашення заборгованості. Таке рішення здається оптимальним, адже тарифи підвищуватись поки не будуть.

Нагадаємо, портал Знай інформував, доходи враховувати не будуть: хто з українців може отримати субсидію з будь-якими статками

Раніше на порталі Знай повідомлялося, електронні платіжки та оплата онлайн: газовики поділилися зі споживачами важливою інструкцією

Також, наш портал інформував, відключити світло можуть більш ніж мільйону громадян: вже попередили