Якщо українець працює у Польщі та сплачує внески до системи страхування, то може розраховувати на виплати лікарняних в розмірі від 80 до 100% зарплати.

Це працює, коли громадянин захворів, або ж втратив працездатність через іншу причину. Про те, як отримати таку виплату, розповіли в виданні Yavp.pl.

Страхові виплати / фото: відкриті джерела
Страхові виплати / фото: відкриті джерела

Після закінчення ліміту на лікарняний (182 дні), можна подати заявку на отримання реабілітаційної допомоги, або на пенсію з інвалідності (якщо проблеми зі здоров’ям серйозні).

Період протягом якого здійснюють виплату

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Лікарняні у Польщі виплачуються роботодавцями та ZUS. Роботодавець при цьому виплачує лікарняні максимум 33 календарні дні на рік. А якщо працівник віком від 50 років, то взагалі 14 днів.

Період непрацездатності, за який зберігається право на отримання лікарняних, визначають шляхом додавання окремих періодів непрацездатності. Рахується це, навіть якщо були перерви між ними, або ж якщо громадянин працював під час цього періоду у різних роботодавців протягом року.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

Розмір лікарняних виплат

Якщо ж у людини лікарняний триває понад 33 дні, то виплати будуть проводитись ZUS. Ця організація також виплачує лікарняні приватним підприємцям у Польщі. Розмір виплати напряму залежить від зарплати працівника. Вони можуть бути 80% від зарплати та 100% від зарплати. У першому випадку, якщо людина перебуває у лікарні. У другому випадку, коли людина отримала травму у зв’язку з роботою та втратила працездатність.

Нагадаємо, портал Знай інформував, субсидію не скасують за двох умов: в ПФУ попередили

Раніше на порталі Знай повідомлялося, на що можуть розраховувати діти з інвалідністю: всі пільги 2024 року

Також, наш портал інформував, чи зменшать допомогу? У Мінцсоцполітики зробили важливу заяву