Історія 35-річної киянки Ірини демонструє типову дилему українських біженців у Польщі – готовність приймати будь-яку роботу задля виживання чи пошук найкращих можливостей в інших країнах ЄС.

До війни Ірина вдало працювала у банківській сфері. Але після ракетного удару по сусідньому будинку у травні 2022-го виїхала до Польщі. Там без знання мови влаштувалась на виснажливу роботу на складі... за копійки. Про це повідомляє BBC Україна.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

[quote author=""]"На складі не було кондиціонерів, на вулиці спека більше +35. Працівники були виснажені, деякі втрачали свідомість, але додому не відпускали", - додає вона."

Згодом їй вдалося покращити умови, влаштувавшись у супермаркеті та навіть піти на мовні курси. Проте стало зрозуміло, що кваліфікованій українці без польського громадянства все одно не дадуть гідну роботу за фахом.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року
Показати ще

Тож Ірина перебралася до Німеччини, де сподівається на найкращі перспективи, незважаючи на велику бюрократію. Адже там значно вище зарплати навіть на простих роботах і є шанс реалізувати свій потенціал за професією.

Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua
Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua

Ця ситуація демонструє загальну тенденцію: 70% українців у Польщі мають роботу, але здебільшого низькокваліфіковану, яка не відповідає їхнім навичкам та амбіціям. Жінка вдячна Польщі за допомогу спочатку від початку повномасштабної війни. Адже їй було важко жити із жахами, які вона бачила з вікна власного будинку.

Нагадаємо, "п*зда як холодно...": молодий українець переплив крижану річку, щоб сховатися від мобілізації

Як повідомляв "Знай.uа", заробітна плата зросте на 10-15%: хто у списку щасливчиків

Знай.uа писав, навіщо українцям потрібен "білий паспорт"? Цей документ урятує вас у важку хвилину