В Україну прийшло похолодання з морозами та ожеледдю. Через такі погодні умови може виникнути дефіцит потужностей в енергосисистемі. Морози можуть залишити українців без світла, але ненадовго.

Про це заявив в ефірі телемарафону директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Українці без світла, фото: Unian
Українці без світла, фото: Unian

Він зазначив, що роки єдина причина, через яку частина українців може залишитися без світла - це морози. Через минулорічні потужні атаки росіян на нашу енергосистему, частина енергоблоків не вдалося відновити і вони знаходяться у аварійному стані.

"Після масштабних обстрілів з боку росіян у 2023 році, деякі з енергетичних блоків перебуваються в аварійному стані", — зазначив фахівець.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

Омельченко пояснює, що у період похолодання рівень дефіциту потужностей в енергосистемі може сягати 2 гігават і більше.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Цю ситуацію можна вирішити імпортом електроенергії і к нашої країни є така можливість.

"Але все одно, у деякі пікові години в Україні може відчуватися дефіцит. Тому не виключено, що можуть бути запроваджені планові відключення. Але це не значить, що вони будуть тотальними — це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікового навантаження", — попередив Омельченко.

Портал Знай повідомляв, купувати не обов'язково: українцям розповіли, як економити на світі, не встановлюючи новий лічильник.

Також наш портал інформував, є лише один день: українцям пояснили, що робити, якщо випадково пошкодили пломбу.

Крім того, ми писали, "Вже за доставку електроенергії платимо?": в Yasno пояснили, чому приходять такі цифри в платіжках.