В Україні планують в 2024 році в два рази підвищити розмір мінімальної заробітної плати.

У підсумку її зростання прогнозується на 1,3 тисячі гривень. З огляду на це, працівникам бюджетної сфери, заробітну плату мають підвищити. Про ці зміни розповіли в Новини.Live.

Гаманець, фото depositphotos
Гаманець, фото depositphotos

Підвищення "мінімалки"

Мінімальна заробітна плата буде підвищуватись в два етапи. Минулого року мінімалка була у розмірі 6,7 тисячі гривень. Цього року після першого підвищення вона має складати 7,1 тисячі гривень. Вдруге вона буде підвищуватись у квітні. Тоді планують встановити мінімум у розмірі 8000 гривень.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Мінімальна зарплата, кадр з відео
Мінімальна зарплата, кадр з відео

Зарплати працівників бюджетної сфери

Зважаючи на нові розміри мінімальної заробітної плати, роботодавці мають нараховувати заробітну плату не менше 7,1 тисячі гривень на місяць. Від розміру мінімальної заробітної плати залежать зарплати працівників організацій та установ бюджетної сфери. Тому через підвищення мінімальної зарплати пропорційно повинна зрости і зарплата бюджетної сфери. Урядом прослідковується необхідність забезпечення рівня 45% від мінімальної зарплати, яку отримували працівники 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

До сих пір посадові оклади розраховувались, виходячи з посадового окладу працівника 1 тарифного розряду у розмірі 2,890 гривень.

Урядом це рішення було ще не затверджене, але раніше анонсували підвищення посадового окладу працівників такої тарифної сітки до 3,190 гривень. Відповідно у квітні він стане ще вищим.

Нагадаємо, портал Знай інформував, допомога для дітей в 2024 році: на скільки збільшать розмір виплат

Раніше на порталі Знай повідомлялося, заробітна плата зросте на 10-15%: хто в списку щасливчиків

Також, наш портал інформував, а ви кажете, що немає подарунків: пенсіонерам додадуть 520 грн до виплат, хто перший у черзі