Розуміння оплати за доставку газу стає ключовим аспектом для багатьох у 2024 році. Розмір цієї плати тепер залежить від обсягів споживання газу попереднього "газового року" – з 1 жовтня 2022 по 30 вересня 2023 року.

Індивідуальний розрахунок, заснований на споживанні, визначає щомісячну плату за доставку, розповідають "Газмережі". Зменшивши споживання газу, українці сплатять менше, а збільшивши його - будуть вносити великі суми за розподіл газу 2024 року.

Показники лічильника газу, скріншот: YouTube
Показники лічильника газу, скріншот: YouTube

Точний розмір плати легко визначити. Наприклад, споживач, який використовує газ для опалення, підігріву води та приготування їжі, може дізнатися щомісячну плату, розділивши обсяг спожитого газу на 12 платежів та помноживши на тариф.

Обсяг споживання газу з 1.10.2022 по 30.09.2023 року можна дізнатися в Особистому кабінеті, а також зателефонувавши в контакт-центр або в центр обслуговування клієнтів.

Популярні новини зараз
Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Існує також мінімальна плата за доставку газу для нових споживачів і тих, хто споживає газ менше дев'яти місяців або не використав його в "газовому році". Це важливо для тих, хто користується газом тільки для приготування їжі або підігріву води.

Газовий котел. Фото: скрін youtube
Газовий котел. Фото: скрін youtube

Зміни щодо мінімальної плати з 1 жовтня 2023 року враховують функціонувальне газове обладнання, а не все існуюче. Тепер при визначенні мінімального обсягу річної замовленої потужності враховується лише газове обладнання, що діє, що важливо для споживачів, які припинили газопостачання на всю нерухомість.
З 1 жовтня 2023 р. також змінився підхід до визначення мінімальної плати для домогосподарств із опломбованими газовими приладами. Тепер враховується газове обладнання, що виключно функціонує. Наприклад, якщо у вас вдома є газова плита та котел, але котлом ви не користуєтеся і він опломбований, то при визначенні мінімальної плати враховуватиметься лише газова плита – котел (39 куб.м).