Пенсія в Україні — не лише винагорода за відпрацьовані роки, а й підтримка людей з обмеженими можливостями. Вибір між пенсією за інвалідністю та віком може бути складним. Як визначити, яка пенсія вигідніша?

Пенсія з інвалідності призначається тим, хто через стан здоров'я не може працювати. Пенсія за віком для тих, хто досяг пенсійного віку і має потрібний стаж. Цікаво, що іноді пенсія за віком може бути вигіднішою, особливо для людей із третьою групою інвалідності, які мають повний відпрацьований стаж.

пенсійне посвідчення, фото Unian
пенсійне посвідчення, фото Unian

Наприклад, пенсія для третьої групи інвалідності становить 50% від пенсії за віком. При цьому мінімальний розмір пенсії за віком становить 2600 гривень, що вище, ніж 1934 гривні для інвалідів третьої групи.

Мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності потрібного стажу, може бути вищим з урахуванням встановлених норм. Це робить пенсію за віком більш привабливою для осіб із третьою групою інвалідності, які мають достатній відпрацьований стаж.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Проте, якщо йдеться про першу чи другу групу інвалідності, пенсія за інвалідністю може бути більш вигідною. Наприклад, для осіб з інвалідністю І групи розмір пенсії становить 100% від пенсії за віком, для ІІ групи – 90%.

Перехід із однієї пенсії на іншу можливий. Для цього необхідно подати заяву до Пенсійного фонду України. Нові виплати розпочнуться з моменту подання заяви та враховуватимуть додаткові документи про стаж або заробіток, включаючи ті, що з'явилися після призначення пенсії.

А ми нагадуємо, без повторного огляду: як отримати ступінь інвалідності вище за І групу

Раніше ми повідомляли,пенсію не відберуть відразу: пенсіонерам оголосили приємну новину

Також наш портал писав про те, що частина українців можуть обирати пенсію самостійно: кого стосується