1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, а це означає, що православні свята змістилися на 13 днів. Зокрема, Різдво українці вже відзначили 25 грудня.

Згідно з останніми опитуваннями, протягом останнього року зросла кількість святкуючих Різдво лише 25 грудня. Водночас зросла і частка українців, які планують відзначати Різдво двічі – 25 грудня та 7 січня.

Різдво, кадр з відео
Різдво, кадр з відео

Ректор Рівненської духовної семінарії ПЦУ протоієрей Віталій Лотоцький пояснив ситуації, зазначивши, що українське суспільство поки не дозріло до рішення святкувати Різдво Христове в один день з усім світом, повідомляє Суспільне. На його думку, українцям потрібен час.

"Тема святкування Різдва не нова, вона болюча і дуже складна, оскільки поєднує в собі кілька аспектів: систему обчислення та питання – для чого кожен з нас святкує Різдво", - зазначив священик. Віталій Лотоцький

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Різдво. Фото:  кадр з youtube
Різдво. Фото: кадр з youtube

Глава ПЦУ Епіфаній у 2021 році спрогнозував, що у найближчі десять років більшість українців перейдуть на святкування Різдва 25 грудня. Окрім Різдва перенеслися і всі інші свята церковного року.

У той же час ректор духовної семінарії зазначив, що "немає жодних побоювань, якщо людина святкуватиме Різдво і 25 грудня, і 7 січня".

"Немає заперечень, якщо людина навіть щодня відзначатиме Різдво. Адже ми по суті щонеділі святкуємо Воскресіння Христове, то чому ж нам не святкувати Різдво Христове? Але треба окреслити собі, що святкування – це не тільки столи, колядки, численні гості, тим більше в такий непростий час, коли багато родин зазнали непоправних втрат, горя та біди. Цього року святкування українського народу буде відзначено зі сльозами на очах та з болем у серці”, - сказав він. Віталій Лотоцький

Різдво 2022, фото: вільне джерело
Різдво 2022, фото: вільне джерело

Нагадаємо, що українців закликали до пильності найближчими днями: будьте максимально обережні. a>

7 січня: священик ПЦУ уточнив, що молитва не буде зайвою.