Хвилювання серед банкірів в Україні досягли свого піку, коли почали обговорювати запропонований законопроект щодо мобілізації, який передбачає блокування рахунків порушників військового обліку.

Негативні прогнози оточують цю норму, змушуючи українців серйозно перейматися можливим закриттям банків.

Міністерство фінансів України - фото ZIK
Міністерство фінансів України - фото ZIK

Чоловіки призовного віку, як правило, мають не лише один, а кілька банківських рахунків, на яких відображаються різні аспекти їх фінансового життя. Сюди входять рахунки для повсякденних транзакцій, депозити, вклади та рахунки для оплати комунальних послуг та мобільного зв'язку.

Якщо ми припустимо, що порушники мають хоча б по одному або два рахунки в банках, загальна кількість рахунків, що підлягають блокуванню, може наблизитися до цифри 1,5 мільйона. Це створює масштабне завдання не тільки для призовників, але й для банківської системи в цілому, повідомляє Міністерство фінансів.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Злиті дані клієнтів банку
Злиті дані клієнтів банку

Обмеження доступу до власних коштів та банківських послуг виходить за межі блокування рахунків або арешту карток. Це стосується і кредитних сервісів, ставлячи під загрозу не лише видачу нових кредитів, а й повернення попередніх.

Керівники банків висловлюють побоювання: що станеться, якщо клієнти виявляться нездатними виплатити заборгованість? Це може стати джерелом серйозних проблем для банків, адже частина населення та підприємств уже мають труднощі з поверненням кредитів.

Кредит, фото liga.net
Кредит, фото liga.net

Однак, слід зазначити, що розблокування рахунків буде можливим лише після виконання порушниками своїх цивільних обов'язків. Таким чином, слід уважно відстежувати, які дії вдадуться громадянам у відповідь на нові вимоги законодавства, і які наслідки це може спричинити фінансову стабільність і громадський порядок у країні.

"Тому подібне нововведення навряд чи вітатиметься Нацбанком, банками та роздрібними мережами (а це податки з потенційних покупок цих клієнтів при розрахунках картками, робочі місця торгових точок тощо)", – пише Мінфін.

Ця ситуація викликає занепокоєння не лише щодо забезпечення фінансової стабільності, а й можливих соціально-економічних наслідків для мільйонів громадян, ФОП та компаній, чиї кредитні зобов'язання стають об'єктом серйозних розмов в українському банківському середовищі.

Нагадаємо, немає карт та довіреностей: ухилистам закордоном готують жорсткі обмеження

Раніше ми писали про те, що ПриватБанк нагородить клієнтів за грошові перекази: що можна отримати

Як повідомляв Знай.ua, частина продуктів подорожчає, а деякі зникнуть із полиць магазинів: експерти попередили українців