Фальшивомонетники зайвий раз не втрачають шансу обдурити українців і підсовують в обіг підроблені долари. Найпопулярніші фальшиві купюри номіналом 50 та 100 доларів. Про це свідчать дані сайту Національного банку України.

Дані НБУ показують, що лише за 2022 рік серед вилучених підроблених купюр 100-доларові банкноти становили 76%. Водночас 50-доларові банкноти підробляли не так активно – лише 23%.

Долари. Фото: Youtube
Долари. Фото: Youtube

Регулятор активно працює над тим, щоб вилучати з обігу фальшиві гроші, але ризик для українців лишається. Отже, при обміні валют слід дотримуватися чітких правил, які допоможуть знизити ризик фальшивки.

Насамперед потрібно звертати на стан банкноти – справжні мають бути цілими та розгладженими. Підроблені купюри нерідко намагаються приховати видимим зношуванням. Також справжні купюри мають водяні знаки, вдруковані стрічки світловідбиваючі елементи та інші атрибути захисту. Все це потрібно перевіряти, не відходячи від каси.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Валюта. Фото: скрін youtube
Валюта. Фото: скрін youtube

Також під час перевірки доларової купюри потрібно врахувати:

  • фонові малюнки повинні бути плавними та чіткими;
  • на дотик банкнота має бути шорсткою і бархатистою, оскільки в її складі є льон і бавовна;
  • захисна смужка повинна змінювати колір на зелений під ультрафіолетовим світлом;
  • праворуч від портрета повинні бути водяні знаки, які однакові по обидва боки.

Раніше портал Знай повідомляв, по 40 чи 50 гривень? Економіст розповів, яким буде курс долара у 2024 році.

Також наш портал інформував, підробок значно побільшало: Нацбанк попередив українців.

Крім того, ми писали, "Надалі буде непросто": експерт пояснив чого очікувати від курсу долара в Україні.