Питання підтвердження трудового стажу в умовах тимчасової окупації стало особливо актуальним для українців, які досягли пенсійного віку.

Це відбувається через неможливість подання документів про роботу через знаходження установ та архівів на непідконтрольних Україні територіях.

Для розуміння ситуації необхідно розділити стаж, набраний до 2004 року, і після цього року, повідомляє портал На Пенсії.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Робота, починаючи з 2004 року, підтверджується через дані щодо сплати страхових внесків. Якщо роботодавець сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України, ця робота зараховується незалежно від місця роботи.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах
Показати ще

У таких випадках єдиним способом підтвердження стажу є показання свідків. Щоб використати їх, потрібно знайти двох свідків, які знали вас під час роботи та мають документи про свою роботу за той самий період.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Органи Пенсійного фонду проводять опитування цих свідків, але якщо вони проживають на непідконтрольних територіях, їхнє запрошення покладається на заявника.

Якщо виникають проблеми з документацією або висуваються зайві вимоги в місцевих відділеннях Пенсійного фонду, можливе звернення до вищих інстанцій або суду.

Проте стаж, отриманий на непідконтрольних Україні територіях після 2014 року або з лютого 2022 року, коли дані території окуповані, та тих, хто переїхав на підконтрольну територію, не зараховується, оскільки внески за такий період не сплачувались до Пенсійного фонду України.

Нагадаємо, в України пройде одразу три перерахунки пенсій: дати, категорії - старт з 1 січня

Раніше ми писали про те, що українці можуть отримати 100% знижки на проїзд у громадському транспорті: названі категорії

Також наш портал повідомляв, розмір лікарняних залежатиме від однієї важливої ​​деталі