Українці отримали нагоду взяти участь у контролі якості повітря у своєму місті. Громадська мережа «МІСТО Місто AIR» надає спеціальні станції для безкоштовного вимірювання якості повітря.

Варто зазначити, що нова ініціатива вже запущена в 11 містах України, і на сайті ви також можете знайти свій та скористатися такою можливістю.

Станція складається з двох частин - "носика", що містить сенсори, та "мозків", що підключаються до WI-FI для передачі даних. Вони надаються безкоштовно для мешканців Житомира, а їхня підтримка фінансується з власних коштів. Це соціальна ініціатива, яка потребує виділення коштів із бюджету.

Погана якість повітря / фото: depositphotos
Погана якість повітря / фото: depositphotos

Станції встановлюються на вікна квартир і передають дані про якість повітря в режимі реального часу. Сайтнадає можливість онлайн-моніторингу якості повітря в Житомирі, а також порівняння його з іншими містами. Крім того, доступні чат-боти в Telegram та Viber для зручності користувачів.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Інформація щодо показників якості повітря допомагає виявляти забруднення. При виявленні високих показників мешканці можуть звернутися до міськради.

Станція для вимірювання якості повітря / фото: Житомир.
Станція для вимірювання якості повітря / фото: Житомир.Info

Бажаючі встановити станцію можуть заповнити гугл-форму на сайті, вказавши свої дані та місце встановлення. Організатори звертають увагу, що вони намагаються уникнути установки кількох станцій в одному місці, орієнтуються на наявність металопластикових вікон, і рекомендують встановлювати станції виключно на них.

Також Знай.ua повідомляв, а ви нарікаєте на подорожчання: чому мешканці ЖК Києва заборгували за газ 40 мільйонів

Раніше стало відомо, що ПриватБанк роздасть українцям новорічні подарунки: встигнути потрібно до 31 грудня

Крім того, ми писали, не залишайте останні гроші в аптеці: українці можуть отримати ліки безкоштовно