Серед українців є категорія людей, яка мають отримувати більші пенсійні виплати. Йдеться про пенсіонерів-чорнобильців.

У Пенсійному Фонді розповіли, що вік виходу таких громадян на пенсію скорочується на 1-13 років, в залежності від часу роботи в зоні відчуження (становить 5,8 або 10 років). Це стосується випадків, коли в людини не менше 15 років страхового стажу. Ще на три роки можна скоротити, якщо такий громадянин працював на підземних роботах.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

За даними ПФУ, люди з інвалідністю, які отримали її внаслідок Чорнобильської катастрофи в 1986-1990 роках, розраховують на пенсію, яка призначатиметься в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу в зоні відчуження.

З 1 березня 2023, така пенсія не може бути нижчою за наступні суми:

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Для осіб з I групою інвалідності — 8187,48 гривні;

Для громадян з II групою інвалідності — 6549,98 гривні;

Для пенсіонерів з III групою — 5048,95 гривні.

Окрім цього, пенсіонери чорнобильці можуть отримувати додаткові доплати до пенсій. Розмір надбавки визначається від того до якої категорії постраждалих належить особа.

Надбавка до пенсії
Надбавка до пенсії

Отримати надбавку, можуть діти з інвалідністю та хворі на променеву хворобу внаслідок Чорнобильської катастрофи. Її розмір становить 170,82 грн.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні пройде одразу три перерахунки пенсій: дати, категорії - старт з 1 січня

Раніше портал Знай інформував, в теплій оселі і не з порожнім гаманцем: українцям підказали як не переплачувати за газ

Також наш портал повідомляв, збирайте документи: у "Нафтогазі" терміново звернулися до власників квартир