З початком повномасштабного вторгнення українці покинули свої домівки та переїхали в нові міста або за кордон. Разом з цим вони отримали статус ВПО.

Держава виплачує таким громадянам грошову допомогу. Але за деяких причин їх можуть припинити.

Отримання довідки ВПО. Фото: скрін youtube
Отримання довідки ВПО. Фото: скрін youtube

Однією з умов, висунутих до ВПО є сприяння працевлаштуванню. У виданні "Юридичний порадник для ВПО" пояснили, як отримуватимуть допомогу ВПО працездатного віку.

Згідно з нововведеннями, які почали діяти з 1 грудня 2023 року, протягом 3 місяців такі громадяни мають посприяти своїй зайнятості. Зробити це можна кількома шляхами:

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

1) влаштуватися на роботу, або стати на облік як ФОП (або ФОП який провадить незалежну діяльність)

2) звернутися за грантом для створення власної справи
3) стати на облік в Центрі зайнятості

Експерти наголосили, якщо особа не здійснить жодної з перелічених дій, то втратить виплати.

Однак є ситуації, коли людина не працевлаштована, але зайнята формально. Це стосується ВПО, яка доглядає за дитиною, яка не досягла 6 років, або трьома дітьми, які не досягли повноліття та інші випадки.

Допомога ВПО, скріншот: YouTube
Допомога ВПО, скріншот: YouTube

Окрім цього до списку належать один з батьків, малолітня дитина яких навчається онлайн і фактичне місце перебування якої на території, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій та має документальне підтвердження цього.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, як пом'якшити ваш фінансовий тягар: це потрібно знати тим, хто повернувся до України

Раніше портал Знай інформував, до 3198 гривень: як в Україні у 2024 році зміняться виплати на дітей

Також наш портал повідомляв, хочеш більшу пенсію – плати: українцям вказали єдиний шлях збільшити розмір виплат