Накрити новорічний стіл задоволення не з дешевих, особливо з урахуванням нинішнього зростання цін на продукти. Скільки українцям коштуватимуть ключові святкові страви, розповів директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.

За підрахунками експерта, новорічний стіл коштуватиме українцям приблизно 2879,15 гривні з розрахунку на сім'ю з чотирьох осіб. Це на 8,4% дорожче, ніж торік. При цьому враховуються лише традиційні страви – салати, м'ясні та рибні продукти, фрукти. Новорічне меню з делікатесами коштуватиме дорожче.

Новорічний стіл, скріншот з відео
Новорічний стіл, скріншот з відео

Так, салат "Олів'є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) коштуватиме українцям приблизно 285,46 гривні, що на 1,3% дорожче, ніж торік. Найдорожчим інгредієнтом буде ковбаса – 127 гривень за 500 грам. Найдорожче обійдуться солоні огірки, майонез, а також картопля. Яйця та інші овочі стали дешевшими, ніж роком раніше.

Популярний салат "Оселедець під шубою" коштуватиме на 1,2% дешевше, ніж минулого року - 133,08 гривні. Це обумовлено здешевленням овочевої продукції. Водночас левову частку вартості салату складе філе оселедця – 100 гривень за півкіло.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

М'ясна нарізка на новорічному столі влетить у копійчину. Наприклад, 500 г сирокопченої ковбаси "Салями" коштуватиме 270 гривень, що на 8% дорожче, ніж торік. Також на 4,2% подорожчала черевина копчена – 247 гривень та на 4% биток зі свинини – 260 гривень.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Фрукти на Новий рік коштуватимуть приблизно 170 гривень. Так, за 2 кіло мандаринів доведеться віддати 100 гривень, за кіло бананів – близько 59 гривень, а за один лимон – 11,20 гривні.

Раніше портал Знай повідомляв, супермаркети оновили цінники на популярні продукти: що з цінами на свинину і скільки доведеться віддати за сало.

Також наш портал інформував, лимони, банани та виноград стають "екзотикою": як змінилися ціни на фрукти.

Крім того, ми писали, до 100 гривень за кілограм: українців попередили про подорожчання цитрусових до Нового року.