З 1 січня 2024 року в Україні для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати не менше ніж 31 рік трудового стажу.

Раніше ця норма складала 30 років. Також щороку зростатимуть вимоги до стажу для виходу на пенсію у 63 та 65 років. Згідно з пенсійною реформою 2017 року, щороку норми трудового стажу для отримання пенсійних виплат збільшуватимуться на 12 місяців.

Пенсіонерка замерзає вдома, скріншот: Youtube
Пенсіонерка замерзає вдома, скріншот: Youtube

Така градація має стимулювати офіційне працевлаштування українців. Однак через війну та економічні проблеми частина громадян втратила можливість стабільної роботи. Поки що українці в середньому виходять на пенсію з 32 роками стажу. А ось у 2028 році норми стажу значно зростуть, і багато хто може їх не дотягнути.

Щоб дізнатися про тривалість свого офіційного трудового стажу, варто зайти в особистий кабінет на сайті Пенсійного фонду. Порівнявши ці дані з майбутніми вимогами на час досягнення 60 років, можна визначити, чи доведеться докуповувати стаж, який бракує.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Законодавством передбачено два варіанти докупівлі трудового стажу власним коштом. Якщо до пенсії залишилося кілька років, вартість становитиме 44% від мінімальної зарплати на місяць (зараз 2948 грн). Якщо ж до 60 років багато часу, то можна поступово купувати стаж за один місяць на рік за 1474 грн.

Нагадаємо, українціможуть отримати щедрі продуктові набори – не залежить від місця проживання та статусу

Як повідомляв "Знай.uа", субсидію можуть скасувати: маленька деталь, яка позбавить вас виплати

Знай.uа писав, не встигнете – залишитеся без грошей:як підтвердити свої виплати