Кава стає не лише вишуканим задоволенням, а й об'єктом глобальної економічної тривоги. Зниження врожаю робусти у В'єтнамі, що веде світове виробництво цієї сортової кавової зернової, викликає хвилювання серед виробників та споживачів.

Зменшення площ під культивацію кавових дерев у країні призвело до скорочення врожаю, що позначилося на світових ринках та викликало швидке зростання цін.

Про це повідомляє Bloomberg.

Ціни на каву. Фото: скрін youtube
Ціни на каву. Фото: скрін youtube

Такі коливання негативно позначаються на експортних обсягах та внутрішніх цінах, піднімаючи хвилю занепокоєння не лише серед бізнесу, а й серед любителів цього ароматного напою у всьому світі.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

На кавовому ринку планується бурхливий підйом: через зниження врожаю робусти у В'єтнамі ціни на цей ароматний напій стрімко зростають. Цього сезону В'єтнам зібрав лише 1,6 мільйона тонн кавових зерен порівняно з минулорічними 1,78 мільйонами тонн.

Це викликало на сполох серед споживачів, які вже зіткнулися з підвищенням цін на інші напої. Світове споживання робусти збільшилося на 10% минулого сезону через скорочення арабіки та зростання цін, що змінило переваги споживачів.

Розчинна кава. Фото: скрін youtube
Розчинна кава. Фото: скрін youtube

Але навіть це не допомагає задовольнити зростаючий попит на каву. Скорочення врожаю у В'єтнамі призвело до різкого зростання цін на робусту в Лондоні, де їхня вартість досягла 15-річного максимуму, підскочивши на 10% на біржових торгах.

Ця ситуація викликана не лише скороченням площ для вирощування кавових дерев у провінціях В'єтнаму, а й новими законами в Євросоюзі, які забороняють торгівлю продуктами, отриманими з порушенням довкілля та використанням дитячої праці.

Експорт В'єтнаму кава може впасти на 15%, а місцеві ціни зросли на 40%, вселяючи побоювання щодо майбутнього цього запашного напою.

Також наш портал інформував,«Європа дала 300 тисяч снарядів»: експерт розповів, хто і що саботує контрнаступ ЗСУ

Раніше ми писали, кардинальні зміни в оподаткуванні: коли чекати і що зміниться

Портал Знай.ua писав про погодні аномалії: що принесе перша декада грудня Україні – прогноз від синоптика