Деякі українські пенсіонери ризикують втратити частину чи навіть усю виплату. Хто у зоні ризику та як не допустити ануляції виплати, розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

У пенсіонера можуть змінюватися життєві обставини й деякі з них можуть спричинити скасування пенсії. Щоб уникнути втрати виплат, необхідно своєчасно поінформувати Пенсійний фонд.

Пенсіонерки, кадр з відео
Пенсіонерки, кадр з відео

Яку інформацію має надати пенсіонер:

  • працевлаштування чи звільнення з роботи;
  • набуття, зміна чи припинення особливого статусу;
  • зміна місця реєстрації;
  • реєстрація або закриття ФОП;
  • виїзду на місце проживання в іншу країну.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

У цих та інших випадках пенсіонер має оперативно поінформувати ПФУ. Відповідно до чинного законодавства, зробити це необхідно у 10-денний термін.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Крім того, українці, які отримують пенсії, повинні повідомляти про зміну прізвища, імені чи по батькові, а також про отримання нового паспорта, якщо старий був втрачений чи вкрадений.

Пенсіонери можуть не звертатися особисто до органів ПФУ та повідомити про зміни через онлайн-сервіси Пенсійного фонду.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, у пенсіонерів є всього три місяці, щоб не втратити виплати: якщо проґавити, вже не повернуть.

Також наш портал інформував, що робити українцям, яким не вистачає стажу для пенсії: Пенсійний фонд назвав можливий вихід.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, українців позбавляють субсидії в опалювальний сезон: у ПФУ назвали причину і як відновити виплати.