Проблеми з прийомом іноземної валюти стали невід'ємною частиною повсякденного життя, сильно торкаючись фінансової сфери України. Відмова банків та обмінників приймати зношені та «некрасиві» банкноти стала серйозною проблемою для багатьох.

Однак, зі зміною правил валютного обміну іноземних банкнот Національним банком України з'явилася ясність у ситуації, що склалася. Про це повідомляє "Мінфін".

З 21 червня 2023 року НБУ заборонив банкам та обмінникам відмовляти клієнтам у прийомі іноземної валюти, незалежно від стану чи року випуску банкноти.

старі банкноти
старі банкноти

Єдина допустима підстава відмови – справжність валюти. У разі підтвердження її справжності клієнту пропонуються два варіанти: обміняти за поточним курсом або здати на інкасо за комісію, зазначену на касі. Відмовляти у прийомі таких грошей клієнтам стало неприпустимим.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще

Порушники цього положення зазнають серйозних штрафів від НБУ: від 400 тис. грн. для банків та до 5% власного капіталу для небанківських фінансових установ.

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

Також НБУ заборонив стягувати комісії у споживачів за прийом чи обмін старих банкнот. Це стосується насамперед банкнот, випущених у різні роки, коли правила обміну та комісії розрізнялися. Ця ініціатива покликана врегулювати ситуацію з обміном валюти та захистити інтереси клієнтів.

Нацбанк виділив 7 банків, готових надати послугу інкасо:

  • Райффайзен Банк - 10% комісії;
  • ПУМБ – комісія 12% від суми;
  • Акордбанк – комісія 15% від суми;
  • Кредобанк – комісія 15% від суми (але не менше 350 грн);
  • Перший інвестиційний банк – комісія 15% від суми;
  • Укрексімбанк – комісія 20% від суми;
  • МТБ Банк – комісія 50% від суми.

Ці заходи повинні знизити проблеми, пов'язані з обміном валюти, та захистити інтереси клієнтів, забезпечивши більш прозорий та зручний процес обміну іноземної валюти.

Нагадаємо, гроші чи речі на кілька місяців: сім'ям з дітьми надають необхідну допомогу

Раніше ми писали про те, що Росія продовжує війну проти енергетичної безпеки Європи, – експерт Олександр Кацуба

Як повідомляв Знай.ua, стосується всіх, хто користується газом: комунальники звернули увагу на поломку, яка може коштувати життя