Правозахисник та голова громадської організації "Правовий захист" Вадим Черкас розповів телеканалу I-UA.tv, як облгази можуть дурити власників газових лічильників.

За його словами, іноді контролери навмисно зривають пломби та кажуть, що лічильник було пошкоджено після демонтажу. Його відправляли, щоб повірити, а потім складали акти, за якими пломба зірвана і не є заводською. А в результаті власник лічильника отримував штраф.

Газові лічильники. Фото: Youtube
Газові лічильники. Фото: Youtube

Він зазначив, що ще в 2020 році у Київській області була створена група з захисту прав споживачів задля того, щоб притягнути до відповідальності посадових осіб Київського облгазу. За час існування ініціативи було 128 звернень лише від жителів села Велика Димерка Київської області стосовно незаконних дій облгазу.

Правозахисник розповів, що стосовно громадян, які звернулись, раніше було виявлено невідповідність пломб на газовому лічильнику. Результат був згідно з так званою експертизою.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Газовий лічильник, скріншот: Youtube
Газовий лічильник, скріншот: Youtube

А експертиза в цих випадках проводилась так званими експертами з цих облгазів. Хоча ніяких ліцензій та дозволів на такі експертизи у них не було. У всіх жителів, які демонтували лічильники було виявлено втручання, яке самі жителі не робили, адже для цього потрібні відповідні знання. Але звинуватили саме їх, з метою накладення штрафу.

Адвокат говорить, що боротися з такою системою досить складно, адже схема налагоджена і навіть поліція з таким розбиратися не хоче. Але ці звернення є і вони досить масові, тому факт існування такої схеми вже доведений.

Нагадаємо, портал Знай інформував, гаманець буде цілішим: як не переплачувати зайве за газ

Раніше на порталі Знай повідомлялося, у "Нафтогазі" повідомили про важливе оновлення: що змінилось

Також, наш портал інформував, не давайте за це гроші: хто має платити за заміну газового лічильника